ΥΠΑΤ: κατευθυντήριες γραμμές ιχνηλασιμότητας στο κρέας και το γάλα

Σε δημόσια διαβούλευση θα περάσει σύντομα σχέδιο νόμου του ΥΠΑΤ για υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης του γάλακτος τόσο στις συσκευασίες όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και ειδικό barcode για το κρέας.

Τοποθέτηση barcode στα ζώα και ειδικές ταμειακές μηχανές στα κρεοπωλεία οι οποίες θα εκδίδουν αποδείξεις που θα φέρουν πλήρη στοιχεία για την ταυτότητα των προς πώληση κρεάτων προωθεί άμεσα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου των ελληνοποιήσεων κρεάτων με άγνωση προέλευση που παραπλανούν τους καταναλωτές ζημιώνοντας παράλληλα την εγχώρια κτηνοτροφία.Ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΑΤ κ. Τσιρώνης έχει ήδη εγκρίνει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, σε όλα τα παραστατικά που θα εκδίδουν τα καταστήματα πώλησης θα πρέπει να αναγράφονται εκτός του είδους και του βάρους του προς πώληση κρέατος, η χώρα καταγωγής και εκτροφής του ζώου. Όσον αφορά τα παραστατικά που απαιτούνται για τη διακίνηση των ζώων, προβλέπεται η αναγραφή της χώρας γέννησης και εκτροφής καθώς και οι κωδικοί αριθμοί σήμανσης. Το σύστημα TRACES θα εκδίδει τον αριθμό του υγειονομικού πιστοποιητικού ο οποίος θα αναγράφεται στα παραστατικά για τα ζώα που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας ενώ, παράλληλα, προβλέπονται διορθωτικές παρεμβάσεις σε όλες τις διαδικασίες αναφορικά με την ιχνηλασιμότητα των κρεάτων από τη στάνη μέχρι το ράφι μέσω των συστημάτων αναγνώρισης και καταγραφής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΑΡΤΕΜΙΣ. Η σήμανση όλων των ζώων που είναι ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης ώστε να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με το χαμηλό κόστος, προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική με τη μορφή ενός ειδικά σχεδιασμένου barcode που δεν θα παραβιάζεται. Οι νέες ρυθμίσεις για τις ταμειακές μηχανές θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2017 και η χρήση του barcode προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2018. Αυστηρές τιμωρίες έχουν προβλεφθεί για όσους παραβούν οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ή έχουν παραλείψεις στα παραστατικά ή συνοδευτικά έγγραφα, με πρόστιμα που θα φθάνουν έως και 10.000 ευρώ.

Το Υπουργείο έχει ετοιμάσει παράλληλα σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αυτά πλήττονται από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές φθηνού γάλακτος ιδιαίτερα λόγω της απουσίας, μέχρι τώρα, υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης αλλά και της αύξησης της διάρκειας ζωής για το φρέσκο γάλα από τις 5 στις 7 ημέρες. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία, οι γαλακτοβιομηχανίες μπορούν να εισάγουν γάλα και να το εμφανίζουν ως ελληνικό, εφόσον το μεταποιήσουν ουσιωδώς. Κάτι που σημαίνει ότι, ενώ οι εν λόγω εισαγωγές γάλακτος είναι νόμιμες, το καταναλωτικό κοινό ουσιαστικά παραπλανιέται καθώς αγοράζει ένα προϊόν που νομίζει ότι παρασκευάζεται από ελληνική πρώτη ύλη. Με τον τρόπο αυτό, κάθε χρόνο μπαίνουν στη χώρα μας χιλιάδες τόνοι φρέσκου γάλακτος, χωρίς να μπορεί να εντοπισθεί πού τελικά κατέληξαν αφού δεν κυκλοφορούν προϊόντα ξένης ετικέτας στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης τόσο στις συσκευασίες γάλακτος όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα αναγράφεται η χώρα άμελξης, επεξεργασίας και συσκευασίας. Αν για όλα αυτά τα στάδια η χώρα είναι η ίδια, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν θα είναι ενιαία ως «Προέλευση : όνομα χώρας». Στην περίπτωση που το γάλα-ακόμα και ως συστατικό- έχει περάσει τα διάφορα προαναφερόμενα στάδια σε περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η ένδειξη θα είναι «προέλευση Ε.Ε.». Τέλος, όταν οι διαδικασίες έχουν γίνει σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίστοιχη ένδειξη θα είναι «προέλευση εκτός Ε.Ε.».