ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ


Παρέχουμε υποστήριξη για τον εντοπισμό των αλλεργιογόνων ουσιών και των ουσιών που προκαλούν δυσανεξία, καθώς και την επισήμανση των προϊόντων σας σχετικά με την παρουσία τους.

Οι αλλεργιογόνες ουσίες μπορεί να βρίσκονται σε αυτό είτε ως συστατικό, είτε μέσω ακούσιας έκθεσης σε αυτά. π.χ. να προϋπάρχουν στις άυλες ή από διασταυρούμενη επιμόλυνση κατά την παραγωγική διαδικασία, κ.άλ. Ο τυποποιητής του εκάστοτε τροφίμου είναι υποχρεωμένος να επισημαίνει στη συσκευασία τυχόν ύπαρξη συστατικών που δύναται να προκαλέσουν αλλεργίες.

Όλα τα αλλεργιογόνα συστατικά θα πρέπει να περιγράφονται πλήρως στις συσκευασίες των προϊόντων, όσο μικρό και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής του στη τελική σύνθεση (με εξαίρεση το διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις όπου θα πρέπει να αναγράφεται μόνο όταν βρίσκεται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένο ως SO2).

 1. Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, όλυρα, σιτηρό kamut ή υβριδικές ποικιλίες τους, και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά, εκτός από:
  α) σιρόπια γλυκόζης με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένης της δεξτρόζης ( *).
  β) μαλτοδεξτρίνες με βάση το σιτάρι ( *).
  γ) σιρόπια γλυκόζης με βάση το κριθάρι.
  δ) σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.
 2. Καρκινοειδή (δηλαδή καβούρια, γαρίδες, αστακοί κλπ) και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή.
 3. Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά.
 4. Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια, εκτός από:
  α) ζελατίνη ψαριών που χρησιμοποιείται ως φορέας σκευασμάτων βιταμινών ή καροτενοειδών.
  β) ζελατίνη ψαριών ή ιχθυόκολλα που χρησιμοποιείται ως διαυγαστικό μέσο σε μπίρες και οίνους.
 5. Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες.
 6. Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, εκτός από:
  α) πλήρως ραφιναρισμένο σογιέλαιο και λίπη που προέρχονται από σόγια(*).
  β) τοκοφερόλες που έχουν αναμειχθεί με φυσικό τρόπο (E306), φυσική D-άλφα τοκοφερόλη, φυσική D-άλφα οξική τοκοφερόλη, φυσική D-άλφα ηλεκτρική τοκοφερόλη από σπέρματα σόγιας.
  γ) φυτοστερόλες και φυτοστερολεστέρες που προέρχονται από φυτικά έλαια από σπέρματα σόγιας.
  δ) φυτοστανολεστέρα που παράγεται από στερόλες φυτικών ελαίων από σπέρματα σόγιας.
 7. Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης), εκτός από:
  α) τον ορό γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγμάτων συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.
  β) λακτιτόλη.
 8. Καρποί με κέλυφος, δηλαδή: αμύγδαλα (Amygdalus communis L.), φουντούκια (Corylus avellana), καρύδια (Juglans regia), καρύδια κάσιους (Anacardium occidentale), καρύδια πεκάν [Carya illinoiesis (Wangenh.) Κ. Koch], καρύδια Βραζιλίας (Bertholletia excelsa), φυστίκια (Pistacia vera), καρύδια μακαντάμια ή καρύδια Κουίνσλαντ (Macadamia terni­ folia) και προϊόντα με βάση τα ανωτέρω, εκτός από καρπούς με κέλυφος χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγμάτων συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.
 9. Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο.
 10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι.
 11. Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού.
 12. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένα ως SO 2 που υπολογίζονται στα προϊόντα που προσφέρονται έτοιμα για κατανάλωση ή που ανασυστάθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 13. Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο.
 14. Μαλάκια (δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, κλπ) και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.

(*) Και τα προϊόντα τους, στον βαθμό που η επεξεργασία την οποία έχουν υποστεί δεν είναι πιθανό να αυξήσει το επίπεδο αλλεργιογένεσης που εκτιμήθηκε από την ΕΑΑΤ για το σχετικό προϊόν από το οποίο προέρχονται.

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ
Κανονίστε τώρα μία συνάντηση μαζί μας