Απαγορεύτηκε η χρήση της αρωματικής ουσίας p-mentha-1,8-dien-7-al

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η αρωματική ουσία p-mentha-1,8-dien-7-al, γνωστή και ως perilla aldehyde, δεν θα περιλαμβάνεται πλέον στην λίστα των επιτρεπομένων ουσιών που ορίζονται από το παράρτημα I του κανονισμού της ΕΕ 1334/2008. Από μελέτες που έγιναν σε ζώα αποδείχθηκε ότι είναι γενοτοξική, δηλαδή καταστρέφει το DNA.

Η p-mentha-1,8-dien-7-al βρίσκεται φυσικά στα εσπεριδοειδή. Παράγεται σε μικρές ποσότητες και προστίθεται σε διάφορα τρόφιμα όπως ψημένα προϊόντα, πουτίγκες, προϊόντα κρέατος και σε ποτά, με ή χωρίς αλκοόλ, προκειμένου να προσδώσουν ένα δριμύ άρωμα εσπεριδοειδών (pungent citrus smell), με ξυλώδη χαρακτήρα (woody) και πικάντικη γεύση εσπεριδοειδών.

Η απόφαση της EFSA τίθεται σε ισχύ από τις 3 Οκτωβρίου του 2015. Προϊόντα στα οποία έχει ήδη προστεθεί και έχουν τεθεί στην κυκλοφορία πριν τις 3 Οκτωβρίου μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Το αυτό ισχύει και για τα προϊόντα που έχουν εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνει να έχουν αποσταλεί από την τρίτη χώρα πριν την επίμαχη ημερομηνία.

fb-share-icon