7η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Για το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επιλέγει ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας την Ασφάλεια Τροφίμων (Food Safety). Σκοπό έχει να αφυπνίσει όλους τους εμπλεκόμενους στην ασφάλεια των τροφίμων, κυβερνήσεις, επαγγελματίες που σχετίζονται με τους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας τροφίμων & ποτών, μαζική εστίαση, τους καταναλωτές, για την μεγάλη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και την συμβολή του καθενός σε αυτή την προσπάθεια.

Νέα απειλές για την υγεία εμφανίζονται διαρκώς. Αλλαγές στον τρόπο παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης των τροφίμων, όπως η εντατική καλλιέργεια, η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, το γρήγορο φαγητό, οι αλλαγές στο περιβάλλον, νέοι και αναδυόμενοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, αυξάνουν την πιθανότητα επιμόλυνσης των τροφίμων.

Η Ασφάλεια Τροφίμων αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού και ευθύνονται για πάνω από 200 ασθένειες που κυμαίνονται από διάρροιες ως καρκίνο. Τα μη ασφαλή τρόφιμα συνδέονται με τον θάνατο 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, πολλά εκ των οποίων είναι παιδιά.

Ο WHO προτρέπει τα κράτη να βελτιώσουν την ασφάλεια των τροφίμων και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιβεβαιώνουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή (ακολουθώντας συμβουλές ορθής υγιεινής, διαβάζοντας τις ετικέτες των προϊόντων, θέτοντας ερωτήματα).

Το βασικό μήνυμα του WHO για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι «Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο» και επισημαίνει ότι αποτελεί ευθύνη όλων μας, από τον αγρότη και τον παραγωγό, ως τον καταναλωτή.

Με τα «5 κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα», παρέχει πρακτικές συμβουλές για τον σωστό χειρισμό των τροφίμων και την προετοιμασία των γευμάτων:

  1. Υγιεινή: πλένουμε τα χέρια μας.
  2. Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα φαγητά: αποφεύγεται η επαφή ωμών και μαγειρεμένων φαγητών.
  3. Καλό μαγείρεμα.
  4. Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
  5. Χρησιμοποιούμε ασφαλές νερό και πρώτες ύλες.

Η γνώση είναι προφύλαξη!