ΥΠΑΑΤ: σύντομα η θεσμοθέτηση αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά

Νομοθετική πρόταση για τον χώρο της κτηνοτροφίας που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, ανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την πάταξη των «ελληνοποιήσεων». Θεσμικές παρεμβάσεις που θα τεθούν σύντομα προς ψήφιση από τη Βουλή και οι οποίες αφορούν στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των προϊόντων του ανακοίνωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Όπως είχε δηλώσει και στα εγκαίνια της έκθεσης Zootechnia στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νομοθετική πρόταση για τον χώρο της κτηνοτροφίας για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα περιλαμβάνει επιπλέον τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή. «Είναι και αυτό ένα μέτρο κατά των «ελληνοποιήσεων», ενώ το ίδιο θα εφαρμοστεί πλέον στο σύνολο της ζωικής παραγωγής, ώστε φθάνοντας και στο χασάπη, στον κρεοπώλη, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης του κρέατος. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε ο Υπουργός. Τόνισε δε ότι έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, θα έχουν εγκατασταθεί σε τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα.

Το θέμα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» των αγροτικών προϊόντων μας είχε θέσει η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου αναφερόμενη στην Καστοριά όπου, ενώ οι αγρότες έχουν μετά από αγώνες πιστοποιήσει προϊόντα της περιοχής όπως τα φασόλια και τα μήλα ως ΠΓΕ, δεν τηρείται η προβλεπόμενη κοινοτική νομοθεσία και δυστυχώς παρατηρούνται περιπτώσεις παράνομων «ελληνοποιήσεων». Οι αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων που βαφτίζονται και πωλούνται ως ελληνικά σε συνδυασμό με τους ελάχιστους ελέγχους –κυρίως σε συσκευασμένα προϊόντα- αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα για τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, τόνισε η βουλευτής.