ΝΕΑ
Οδηγός Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων για Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς σταθμούς
Τρόφιμα – Ανώτατα όρια στα trans λιπαρά
ΥΠΑΤ: κατευθυντήριες γραμμές ιχνηλασιμότητας στο κρέας και το γάλα
Σε δημόσια διαβούλευση θα περάσει σύντομα σχέδιο νόμου του ΥΠΑΤ για υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης του γάλακτος τόσο στις συσκευασίες όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και ειδικό barcode για το κρέας.
Διαβάστε τη συνέχειαΥΠΑΑΤ: σύντομα η θεσμοθέτηση αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά
Νομοθετική πρόταση για τον χώρο της κτηνοτροφίας που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, ανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την πάταξη των «ελληνοποιήσεων». Θεσμικές παρεμβάσεις που θα τεθούν σύντομα προς ψήφιση από τη Βουλή και οι οποίες αφορούν στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των προϊόντων του ανακοίνωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.
Διαβάστε τη συνέχειαΝέος Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων
Η ασφάλεια των τροφίμων, είναι ένας καίριος παράγοντας της ποιότητας των παραγομένων τροφίμων από την οποία εξαρτάται άμεσα η προστασία του καταναλωτή. Αποτελεί όχι μόνο ηθική αλλά και νομική υποχρέωση του παρασκευαστή και των δημοσίων αρχών ενώ, παράλληλα, είναι αναφαίρετη απαίτηση του καταναλωτή. Στην Ελλάδα, τα ζαχαροπλαστεία και οι συναφείς επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων είναι κυρίως μικρής δυναμικότητας βιοτεχνίες και χρησιμοποιούν, κατά κανόνα, παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής. Σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις απευθύνεται η νέα έκδοση του «Οδηγού Ορθής Πρακτικής» που ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ και ο οποίος συνιστά ένα εγχειρίδιο για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων του κλάδου, καλύπτοντας τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Διαβάστε τη συνέχειαΜείωση του αλατιού και στο ψωμί
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (Ο.Α.Ε.) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για τη μείωση του αλατιού στο ψωμί. Αφορά όλα τα είδη αρτοπαρασκευασμάτων, ενώ στόχος είναι η περιεκτικότητα του να μην ξεπερνάει το 1,2%.
Διαβάστε τη συνέχειαEFSA: Τέλος τα πειράματα στα ζώα
Η αξιολόγηση για την ασφάλεια των χημικών προϊόντων μέχρι σήμερα βασίζεται σε δοκιμές που γίνονται στα ζώα. Όμως η κοινωνία ολοένα και περισσότερο αντιτίθεται σε αυτή την πρακτική, ενώ παράλληλα τα αποτελέσματα που παίρνουμε δεν είναι πάντα ικανοποιητικά.
Διαβάστε τη συνέχειαΑπαγορεύτηκε η χρήση της αρωματικής ουσίας p-mentha-1,8-dien-7-al
Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η αρωματική ουσία p-mentha-1,8-dien-7-al, γνωστή και ως perilla aldehyde, δεν θα περιλαμβάνεται πλέον στην λίστα των επιτρεπομένων ουσιών που ορίζονται από το παράρτημα I του κανονισμού της ΕΕ 1334/2008. Από μελέτες που έγιναν σε ζώα αποδείχθηκε ότι είναι γενοτοξική, δηλαδή καταστρέφει το DNA.
Διαβάστε τη συνέχειαΘεσπίστηκε πρότυπο για «Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής»
Το νέο πρότυπο περιγράφεται στο Υπ.Απ. αρ. 1510/99678 (αρ.φύλλου 2031, 17/09/2015, τεύχος β΄).
Ως «Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής» νοείται το προϊόν που παρασκευάζεται από νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών. Επίσης επιτρέπεται χρήση αμυλωδών ουσιών, καθώς και ζάχαρης.
Διαβάστε τη συνέχειαΘεσπίστηκε πρότυπο για «Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής»
Το νέο πρότυπο περιγράφεται στο Υπ.Απ. αρ. 1510/99678 (αρ.φύλλου 2031, 17/09/2015, τεύχος β΄). Βάσει των απαιτήσεων της νομοθεσίας το προϊόν παρασκευάζεται από:
Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών. Επίσης περιέχει ζάχαρη και ρύζι.
Διαβάστε τη συνέχειαΧλωρικά στα τρόφιμα: κίνδυνος για την δημόσια υγεία
Επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τις χρόνιους και οξείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη διατροφική έκθεση σε χλωρικά ιόντα (συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού):
Η μακροχρόνια έκθεση σε χλωρικά ιόντα σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στο πόσιμο νερό, είναι μια πιθανή ανησυχία για την υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων με ήπια ή μέτρια ανεπάρκεια ιωδίου. Όμως, η συνολική πρόσληψη σε μία μόνο ημέρα, ακόμη και στα υψηλότερα εκτιμώμενα επίπεδα είναι απίθανο να υπερβαίνει τη συνιστώμενη ασφαλές επίπεδο για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών.
Διαβάστε τη συνέχειαΤο ζιζανιοκτόνο glyphosate χαρακτηρίστηκε ως “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”
Πρόσφατη έκθεση της IARC (International Agency for Research on Cancer) αναφέρει ότι το ζιζανιοκτόνο glyphosate είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (ομάδα 2Α) . To Glyphosate, ή N-(phosphonomethyl)glycine, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της παγκόσμιας αγοράς ζιζανιοκτόνων. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1974 με το όνομα “Roundup”. Έκτοτε κυκλοφορεί κάτω από διάφορες εμπορικές ονομασίες σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε τη συνέχειαΙσταμίνη: παράγοντας κινδύνου στα ψάρια
Ο χρόνος αποθήκευσης και το περιεχόμενο CO2 στην συσκευασία είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την επίδραση της θερμοκρασίας επί του σχηματισμού ισταμίνης, που αποτελεί τον σημαντικότερο άμεσα συνδεδεμένο κίνδυνο με την θερμοκρασία. Οι επιστήμονες έχουν βρει συνδυασμούς αυτών των δύο παραγόντων που ικανοποιούν τα κριτήρια ασφάλειας των τροφίμων για διάφορες θερμοκρασίες αποθήκευσης.
Διαβάστε τη συνέχειαΘεσπίστηκε νέο όριο ημερήσιας πρόσληψης για τα υπερχλωρικά
Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA ) επανεκτίμησαν την διατροφική έκθεση στα υπερχλωρικά (perchlorate), κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά λαμβάνοντας υπόψη πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Τα υπερχλωρικά υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στο περιβάλλον φυσικά, κυρίως όμως δημιουργούνται ως συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας και αποτέλεσμα της ευρύτατης χρήσης υπερχλωρικών αλάτων ως καυσίμων πυραύλων και ρύπανσης από απόβλητα βιομηχανιών.
Διαβάστε τη συνέχειαEUROMIX: το νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η αξιολόγηση του κινδύνου μειγμάτων δυνητικά επιβλαβών ουσιών είναι μια από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν μια ποικιλία από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες: περιβαλλοντικούς ρύπους, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων καθώς και δραστικά συστατικά που υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον. Η αξιολόγηση των κινδύνων μειγμάτων από αυτές τις επιβλαβείς ουσίες είναι δύσκολη δεδομένου ότι συνήθως τα τοξικολογικά στοιχεία είναι διαθέσιμα για μεμονωμένες ουσίες και όχι για μείγματα αυτών.
Διαβάστε τη συνέχειαΑκρυλαμίδιο στα τρόφιμα: παράγοντας ανησυχίας για την δημόσια υγεία
Επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ακρυλαμίδιο και επισημαίνει ότι αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για την δημόσια υγεία.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο προξενεί ζημιά στο DNA και προκαλεί καρκίνο. Τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένα και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα. Εν τούτοις είναι τεκμηριωμένο ότι πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ακρυλαμιδίου επιφέρει άμεσα νευροτοξικά και ορμονολογικά αποτελέσματα.
Διαβάστε τη συνέχεια7η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Για το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επιλέγει ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας την Ασφάλεια Τροφίμων (Food Safety). Σκοπό έχει να αφυπνίσει όλους τους εμπλεκόμενους στην ασφάλεια των τροφίμων, κυβερνήσεις, επαγγελματίες που σχετίζονται με τους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας τροφίμων & ποτών, μαζική εστίαση, τους καταναλωτές, για την μεγάλη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και την συμβολή του καθενός σε αυτή την προσπάθεια.
Διαβάστε τη συνέχειαΣυλλογική η προσπάθεια για την μείωση των λοιμώξεων από το καμπυλοβακτηρίδιο
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EFSA στις 28 Ιανουαρίου 2015, οι τροφικές δηλητηριάσεις από το καμπυλοβακτηρίδιο, μετά από μια μακρά περίοδο αυξητικής πορείας, έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Ωστόσο παραμένει η πιο συχνά καταγεγραμμένη αιτία τροφιμογενούς λοιμώξεως, παρουσιάζοντας 10 φορές περισσότερα περιστατικά από ότι η λοίμωξη από σαλμονέλα.
Διαβάστε τη συνέχειαYποχρεωτική η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα
Με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1169/2011 από τον Δεκέμβριο του 2014, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών για την τυχών παρουσία αλλεργιογόνου και στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα. Δηλαδή προϊόντα που προσφέρονται χύμα και τοποθετούνται σε ελάχιστη προστατευτική συσκευασία στον τόπο πώλησης, παρουσία του καταναλωτή, όπως αρτοσκευάσματα, γλυκά, τυριά, κρέας ή γεύματα σε εστιατόρια, catering, καντίνες κ.άλ.
Διαβάστε τη συνέχεια16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η καθιέρωση της έγινε τον Οκτώβριο του 1980 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Πηγή: ΕΦΕΤ