Τα PFAS απασχολούν και πάλι την EFSA

Ο Κανονισμός (EE) 2022/2388 της Επιστροπής θεσπίζει νέα όρια για τις υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) σε ορισμένα ζωικά τρόφιμα, μετά την διαπίστωση ότι μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη ξεπερνάει την ολικά Ανεκτή Εβδομαδιαία Πρόσληψη (ΑΕΠ) των 4 ng/kg σωματικού βάρους. Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) είναι το υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS), το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), το υπερφθοροεννεανοϊκό οξύ (PFNA) και το υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ (PFHxS). Μπορούν να έχουν αναπτυξιακές επιδράσεις καθώς και δυσμενείς επιδράσεις στην χοληστερόλη του ορού, στο ήπαρ, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο βάρος της γέννησης.  Χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ η εκτεταμένη χρήση τους, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον έχουν σαν αποτέλεσμα την μόλυνση του περιβάλλοντος και τα συνέπεια την επιμόλυνση των τροφίμων. Τα PFAS περνάνε στα τρόφιμα περνάνε είτε μέσα από τις υδάτινες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες, είτε με την η χρήση υλικών συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα οποία περιέχουν PFAS. Έλεγχοι τόσο στα τρόφιμα που αναφέρονται στον σχετικό κανονισμό, όσο και στα υλικά συσκευασίας τους, επιβάλλονται προκειμένου να τηρηθούν τα νομοθετικά όρια και να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών.

Οδηγός Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων για Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς σταθμούς

Εκδόθηκε νέος Οδηγός Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων που αφορά Ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμούς & Κέντρα Προσχολικής Αγωγής. Περιλαμβάνει όλες τις οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την παροχή γευμάτων σε βρέφη και μικρά παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τον ευέλικτο τρόπο προσέγγισης όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ 2016/C 278/01. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για αυτό η παράθεση ασφαλών τροφίμων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο Οδηγός Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και συντάχθηκε μετά από τη σχετική τοποθέτηση του Ε.Φ.Ε.Τ.   Παρέχεται υποστήριξη για την εφαρμογή του. Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.  

Τρόφιμα – Ανώτατα όρια στα trans λιπαρά

Ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Κανονισμός ΕΕ 2019/649, θέτει ανώτατα όρια στην περιεκτικότητα των trans λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα η περιεκτικότητα σε trans-λιπαρά, σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και σε τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους. Εξαιρούνται τα trans-λιπαρά που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης. Τα τρόφιμα που δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά έως την 1η Απριλίου 2021.

ΥΠΑΤ: κατευθυντήριες γραμμές ιχνηλασιμότητας στο κρέας και το γάλα

Σε δημόσια διαβούλευση θα περάσει σύντομα σχέδιο νόμου του ΥΠΑΤ για υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης του γάλακτος τόσο στις συσκευασίες όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και ειδικό barcode για το κρέας.

Διαβάστε τη συνέχεια

ΥΠΑΑΤ: σύντομα η θεσμοθέτηση αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά

Νομοθετική πρόταση για τον χώρο της κτηνοτροφίας που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, ανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την πάταξη των «ελληνοποιήσεων». Θεσμικές παρεμβάσεις που θα τεθούν σύντομα προς ψήφιση από τη Βουλή και οι οποίες αφορούν στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των προϊόντων του ανακοίνωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Διαβάστε τη συνέχεια

Νέος Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων

Η ασφάλεια των τροφίμων, είναι ένας καίριος παράγοντας της ποιότητας των παραγομένων τροφίμων από την οποία εξαρτάται άμεσα η προστασία του καταναλωτή. Αποτελεί όχι μόνο ηθική αλλά και νομική υποχρέωση του παρασκευαστή και των δημοσίων αρχών ενώ, παράλληλα, είναι αναφαίρετη απαίτηση του καταναλωτή. Στην Ελλάδα, τα ζαχαροπλαστεία και οι συναφείς επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων είναι κυρίως μικρής δυναμικότητας βιοτεχνίες και χρησιμοποιούν, κατά κανόνα, παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής. Σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις απευθύνεται η νέα έκδοση του «Οδηγού Ορθής Πρακτικής» που ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ και ο οποίος συνιστά ένα εγχειρίδιο για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων του κλάδου, καλύπτοντας τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Διαβάστε τη συνέχεια

Μείωση του αλατιού και στο ψωμί

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (Ο.Α.Ε.) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για τη μείωση του αλατιού στο ψωμί. Αφορά όλα τα είδη αρτοπαρασκευασμάτων, ενώ στόχος είναι η περιεκτικότητα του να μην ξεπερνάει το 1,2%.

Διαβάστε τη συνέχεια

EFSA: Τέλος τα πειράματα στα ζώα

Η αξιολόγηση για την ασφάλεια των χημικών προϊόντων μέχρι σήμερα βασίζεται σε δοκιμές που γίνονται στα ζώα. Όμως η κοινωνία ολοένα και περισσότερο αντιτίθεται σε αυτή την πρακτική, ενώ παράλληλα τα αποτελέσματα που παίρνουμε δεν είναι πάντα ικανοποιητικά.

Διαβάστε τη συνέχεια

Απαγορεύτηκε η χρήση της αρωματικής ουσίας p-mentha-1,8-dien-7-al

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η αρωματική ουσία p-mentha-1,8-dien-7-al, γνωστή και ως perilla aldehyde, δεν θα περιλαμβάνεται πλέον στην λίστα των επιτρεπομένων ουσιών που ορίζονται από το παράρτημα I του κανονισμού της ΕΕ 1334/2008. Από μελέτες που έγιναν σε ζώα αποδείχθηκε ότι είναι γενοτοξική, δηλαδή καταστρέφει το DNA.

Διαβάστε τη συνέχεια

Θεσπίστηκε πρότυπο για «Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής»

Το νέο πρότυπο περιγράφεται στο Υπ.Απ. αρ. 1510/99678 (αρ.φύλλου 2031, 17/09/2015, τεύχος β΄).

Ως «Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής» νοείται το προϊόν που παρασκευάζεται από νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών. Επίσης επιτρέπεται χρήση αμυλωδών ουσιών, καθώς και ζάχαρης.

Διαβάστε τη συνέχεια

Θεσπίστηκε πρότυπο για «Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής»

Το νέο πρότυπο περιγράφεται στο Υπ.Απ. αρ. 1510/99678 (αρ.φύλλου 2031, 17/09/2015, τεύχος β΄). Βάσει των απαιτήσεων της νομοθεσίας το προϊόν παρασκευάζεται από:

Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών. Επίσης περιέχει ζάχαρη και ρύζι.

Διαβάστε τη συνέχεια

Χλωρικά στα τρόφιμα: κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τις χρόνιους και οξείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη διατροφική έκθεση σε χλωρικά ιόντα (συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού):

Η μακροχρόνια έκθεση σε χλωρικά ιόντα σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στο πόσιμο νερό, είναι μια πιθανή ανησυχία για την υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων με ήπια ή μέτρια ανεπάρκεια ιωδίου. Όμως, η συνολική πρόσληψη σε μία μόνο ημέρα, ακόμη και στα υψηλότερα εκτιμώμενα επίπεδα είναι απίθανο να υπερβαίνει τη συνιστώμενη ασφαλές επίπεδο για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών.

Διαβάστε τη συνέχεια

Το ζιζανιοκτόνο glyphosate χαρακτηρίστηκε ως “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”

Πρόσφατη έκθεση της IARC (International Agency for Research on Cancer) αναφέρει ότι το ζιζανιοκτόνο glyphosate είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (ομάδα 2Α) . To Glyphosate, ή N-(phosphonomethyl)glycine, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της παγκόσμιας αγοράς ζιζανιοκτόνων. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1974 με το όνομα “Roundup”. Έκτοτε κυκλοφορεί κάτω από διάφορες εμπορικές ονομασίες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε τη συνέχεια

Ισταμίνη: παράγοντας κινδύνου στα ψάρια

Ο χρόνος αποθήκευσης και το περιεχόμενο CO2 στην συσκευασία είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την επίδραση της θερμοκρασίας επί του σχηματισμού ισταμίνης, που αποτελεί τον σημαντικότερο άμεσα συνδεδεμένο κίνδυνο με την θερμοκρασία. Οι επιστήμονες έχουν βρει συνδυασμούς αυτών των δύο παραγόντων που ικανοποιούν τα κριτήρια ασφάλειας των τροφίμων για διάφορες θερμοκρασίες αποθήκευσης.

Διαβάστε τη συνέχεια

Θεσπίστηκε νέο όριο ημερήσιας πρόσληψης για τα υπερχλωρικά

Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA ) επανεκτίμησαν την διατροφική έκθεση στα υπερχλωρικά (perchlorate), κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά λαμβάνοντας υπόψη πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Τα υπερχλωρικά υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στο περιβάλλον φυσικά, κυρίως όμως δημιουργούνται ως συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας και αποτέλεσμα της ευρύτατης χρήσης υπερχλωρικών αλάτων ως καυσίμων πυραύλων και ρύπανσης από απόβλητα βιομηχανιών.

Διαβάστε τη συνέχεια

EUROMIX: το νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η αξιολόγηση του κινδύνου μειγμάτων δυνητικά επιβλαβών ουσιών είναι μια από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν μια ποικιλία από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες: περιβαλλοντικούς ρύπους, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων καθώς και δραστικά συστατικά που υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον. Η αξιολόγηση των κινδύνων μειγμάτων από αυτές τις επιβλαβείς ουσίες είναι δύσκολη δεδομένου ότι συνήθως τα τοξικολογικά στοιχεία είναι διαθέσιμα για μεμονωμένες ουσίες και όχι για μείγματα αυτών.

Διαβάστε τη συνέχεια

Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα: παράγοντας ανησυχίας για την δημόσια υγεία

Επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ακρυλαμίδιο και επισημαίνει ότι αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για την δημόσια υγεία.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο προξενεί ζημιά στο DNA και προκαλεί καρκίνο. Τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένα και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα. Εν τούτοις είναι τεκμηριωμένο ότι πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ακρυλαμιδίου επιφέρει άμεσα νευροτοξικά και ορμονολογικά αποτελέσματα.

Διαβάστε τη συνέχεια

7η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Για το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επιλέγει ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας την Ασφάλεια Τροφίμων (Food Safety). Σκοπό έχει να αφυπνίσει όλους τους εμπλεκόμενους στην ασφάλεια των τροφίμων, κυβερνήσεις, επαγγελματίες που σχετίζονται με τους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας τροφίμων & ποτών, μαζική εστίαση, τους καταναλωτές, για την μεγάλη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και την συμβολή του καθενός σε αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε τη συνέχεια

Συλλογική η προσπάθεια για την μείωση των λοιμώξεων από το καμπυλοβακτηρίδιο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EFSA στις 28 Ιανουαρίου 2015, οι τροφικές δηλητηριάσεις από το καμπυλοβακτηρίδιο, μετά από μια μακρά περίοδο αυξητικής πορείας, έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Ωστόσο παραμένει η πιο συχνά καταγεγραμμένη αιτία τροφιμογενούς λοιμώξεως, παρουσιάζοντας 10 φορές περισσότερα περιστατικά από ότι η λοίμωξη από σαλμονέλα.

Διαβάστε τη συνέχεια

Yποχρεωτική η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα

Με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1169/2011 από τον Δεκέμβριο του 2014, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών για την τυχών παρουσία αλλεργιογόνου και στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα. Δηλαδή προϊόντα που προσφέρονται χύμα και τοποθετούνται σε ελάχιστη προστατευτική συσκευασία στον τόπο πώλησης, παρουσία του καταναλωτή, όπως αρτοσκευάσματα, γλυκά, τυριά, κρέας ή γεύματα σε εστιατόρια, catering, καντίνες κ.άλ.

Διαβάστε τη συνέχεια

16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η καθιέρωση της έγινε τον Οκτώβριο του 1980 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Πηγή: ΕΦΕΤ

Νέος Κανονισμός ΕΕ 1169/2011, στόχος η πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή

Οι ανησυχίες και το ενδιαφέρον του σύγχρονου καταναλωτή για την σωστή διατροφή, καθώς  και  η ανάγκη για όλο και πιο σαφείς – κατανοητές ετικέτες τροφίμων ούτως ώστε να μπορεί να επιλέγει με επίγνωση τα τρόφιμα που καταναλώνει, έφερε αλλαγές στην νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων. Από τις 13 Δεκεμβρίου του 2014 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός ΕΕ με αριθ.1169/2014, με τον οποίο θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που διέπουν τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και ειδικότερα την επισήμανση των τροφίμων. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή αφορά τους παρασκευαστές τροφίμων, το λιανεμπόριο και τις μονάδες μαζικής εστίασης. Επιλέξετε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο.